dimecres, 6 de febrer del 2008

Tim Burton



Tim Burton, n'ascut en sa casa per l'any del jo que sé. Va començar com a dibuixant d'una empresa d'ultracongelats que es deia Walt Disney, allà pels 80. Dibuixaba una serie que anava d'ardilles i no eren Xip i Xop. Va demanar un presupost as jefes pa fer un curt, que mai va ser publicat, per que el consideraren masa jeavy pa xiquets, va ser el curt Frankenweenie, d'un gos que es mor i un xiquet el resusita com a Frankestein. El seu primer curt animat va ser Vincent, un homenatge a Vincent Price si no recorde mal. A meitat dels 80 fa el seu primer llarg, La gran aventura de Peewe, que era el Milikito d'allà Estats Units. Avise que la peli te posa nervios els 15 primers minuts una animalà fins que t'acostumes al Peewe. Ahi ja es podia observar l'atmosfera surrealista que sempre ha envoltat al director, mescla entre macabrisme i infantesa, un mon propi i irrepetible.




A partir d'aci casi tot ja son pelis llargues, que anire enunciant sense un ordre cronològic correcte, ja que el nostre estil no és visitar altres pàgines per informar-mos com toca.
Na fet una animalà. D'animació amb la tècnica esta d'stop and nosequé ne te tres, que són La Novia Cadaver, basada en un conte rús; Pesadilla antes de Navidad, que és la primera que va fer d'aquesta guisa; i una més sentimentaloide que va d'un xiquet orfe, James y el Melocoton Gigante. De les "normals" podem començar per Eduardo Manos Tijeras, on apareix el seu actor fetitxe, el Jonny Deep (Joanet el Fondo pals amics). Na fet un parell de Batman, ahi supergòtiques. Big Fish (pa mi de les millors) amb Ewan McGregor. Te un altra rareta que és la de Sleepy Hollow, que van tallant caps per ahi. Esta també de director en Ed Wood, tot un homenatge a les pelis de Serie B. Ja després ha fet la de Charlie i la fabrica de xocolate, on els umpa lumpa ixos me posen nerviós. Sé que me deixe alguna peli perduda per ahi, per és lo que te. No vos parle del Planeta de los simios perque ahi l'home va fer lo que va poder, però el remake pa mi es prou femer. L'original era massa bona per a poder fer algo que se li acostara.

Ara, esta el tio apunt d'estrenar, crec q pa maig, una que és rollo musical on surt el Deep, i si la vista no m'anganya, crec que esta fent-ne un altra d'animació. Açò últim no se si es cert, però crec que meu va dir una amiga l'altre dia el café.

Ara ve el punt friki total. Tim Burton te per ahí una serie d'animació de episodis de uns tres minuts, que són el Mon d'Stainboy (el xiquet taca), personatge extret del l'únic llibre de poemes de Burton, La Melancólica Muerte del Chico Ostra, que recomane llegir si el trobeu en versió original (anglés).




I de moment ja teniu prou!


PD: Recollons, que se m'oblidaven Beatlejuice i Mars Atacs! Ale, bo!